Hoe schadelijk is de E-sigaret?

De e-sigaret wordt steeds bekender onder de samenleving. E-sigaret is afkorting voor elektronische sigaret. En je zult je afvragen als je hiermee moet beginnen. Het is simpel: als je geen roker bent, ook niet van de e-sigaret, dan is het niet aan te raden omdat de lange termijngevolgen van elektronisch roken nog niet gekend zijn. Nicotine is ook een verslavende stof, dus niet onschuldig.

De e-sigaret is veel minder ongezond dan een tabakssigaret omdat er geen tabak verbrand wordt. Ze zijn minder toxisch dan tabak. Bij het dampen komen slechts een beperkt aantal toxische producten vrij. Wel is er meer onderzoek over de effecten van dampen op de gezondheid nodig. Tabaksrook bevat meer dan 4000 giftige stoffen en minstens 70 daarvan kunnen kanker veroorzaken. E-sigaretten zijn veel minder giftig dan tabak, maar geven ongeveer hetzelfde effect. Daarom kan het voor bestaande rokers, een grote verlichting zijn wanneer je deze soort sigaret begint te roken. Deze zijn aangeraden om je te helpen met het stoppen van dat ‘echte ding’.

Er is het nicotinegebruik zelf. Nicotine is een neurotoxische en sterk verslavende stof. De e-sigaret is een relatief nieuw fenomeen. Er zijn nog te weinig rokers die ze al lange tijd gebruiken. En daardoor ook weinig lange termijnonderzoeken met onderbouwde conclusies over de e-sigaret.

De overwegingen over gebruik van de e-sigaret zijn duidelijk: gebruik deze wanneer je een bestaande roker bent, en gewoon minder ‘giftig’ bezig wilt zijn. Het is trouwens veel goedkoper. Een echte aanrader dus.